lördag 30 januari 2010

Martin Brekken Fernström

Vad ska jag göra nu? Har fixat min konto nu...

// Herman

fredag 29 januari 2010

Ljudet av ditt hjärta, en liknelse

"Han sa att mina ögon såg ut som violer, och började skicka det istället utöver rosorna"

Jag tog den här liknelsen för att Jag för det första inte hittade någon annan fast än Jag vet att det finns flera miljoner liknelser i twilight-serien (!) och för att den var fin. Den här meningen säger Rosaline (Edwards syster) till Bella när Rosaline vill komma lite närmare henne. Rosaline säger mycket mer än det, men man skulle ju bara skriva en liknelse!


torsdag 28 januari 2010

Hening mankell!

hejhej!!

Jag har valt att läsa om min bok som heter "eldens gåta"
Jag tycker den är SKIT bra.
Om man vill läsa en sårlig, fin och sann histioria tipsar jag dig att läsa
"Eldens gåta" och dessutom "Eldens hemlighet" och "Eldens vrede" det är ettan, tvåan och trean. Men iaf så handlar det om en tjej som hamnar i flera olyckor. Hennes syster Maria dör för att hon får inre blödningar, det var pga att hon och hennes syster Sofi trampar på en mina. Sofia är tvungen bli en tjej utan ben och samtidigt förlora sin syster som sagt. Hennes andra syster Rosa för en sjukdom senare och hennes far dom när det var yngre. Mer får du inte veta. Om du verkligen vill veta så får du läsa den.

Aja.. Författaren heter Henning Mankell och han kände Sofia. Sofia finns i verkligheten och hennes familj också. Som sagt en sann historia.

Henning Mankell är mest känd för sina deckarromaner med kriminalkommissarie Kurt Wallander i huvudrollen. Han har iaf såld över 30 miljoner exemplar. Han är född i Stockholm.

Mankells föräldrar skildes när han var ett år gammal och Mankell växte upp tillsammans med sin pappa och en äldre syster, först i Sveg i Herjedalen där hans pappa jobbade som domare och därefter i Borås i Västergötland Hans mamma tog självmord när Mankell var cirka 20 år gammal. Hans bardom var inte perfekt och klarade oftast sig själv utan allas stöd.
A really good book i promise! ;)

byebye// sara 6A

Läxa 14 till 5/2-'10

Tjenare Kerstin!

Den här veckan vill jag att du letar upp en liknelse i din bok. Skriv den som ett citat, tala som vanligt om vilken sida den står på. Vad är då en liknelse? Jo, en liknelse är ungefär såhär:

"Jens flög som en vante när Abbe klippte till honom".
Det här betyder inte att Jens helt plötsligt blir gjord av ulltyg. Vantar flyger inte heller... Nej, istället är det ett sätt att beskriva att Jens får en rejäl smäll av Abbe, som antagligen är mycket större.

Vi tar en till:

"Solen släpade sig upp över horrisonten och lös in genom gallerfönstret".
Solen är extremt tung och väldigt svår att släpa nånstans alls. Nej, istället har det mer att göra med att det kändes som om det gick långsamt när solen gick upp för den stackaren som sitter bakom galler.

En till:
"Hanne blev vit i ansiktet och hennes blod frös till is."
Hanne kanske var lite frusen, men inte blev hennes blod till is. Då hade hon dött. Istället betyder det att hon blev så rädd att det kände som allt i kroppen stannade, t.ex. blodet.

En liknelse är alltså när man beskriver något genom att likna det vid något annat. Det gör författaren för att skapa stämning och för att läsaren ska känna igen sig eller ha lättare att tänka sig in i texten.

Skriv ut din liknelse och berätta sedan vad du tror att den betyder samt om du tycker att det är en bra liknelse. Tycker du att den är snygg, ful, rolig, cool, konstig eller något annat?

Förstår du inte?Fråga i skolan eller kom på läxhjälpen mån kl.15:00.

Lycka till.

läxa till 28/1

Hej


Jag har valt boken "Prinsessan och mördaren" skriven av Magnus Nordin. Den handlar om en ung man som hittas vid en soptipp.Han lever,men knappt.I stockholmsförorten pågår det vanliga livet :Markus är kär i Nina som är kär Jajje,teo skiter i skolan och lenita intrigerar.
Men vad är det som händer under ytan?Hur nära inpå finns mördaren? Jag valde den för den verkar spännade!!

johanna 6a

Hej igen.......

Nu är det dags att börja skriva på bokbloggen igen, och jag ska inte bryta på traditionerna så jag kommer att läsa en ny bok Vargbröder. (del 4) Det var igentligen meningen att jag skulle läsa en annan bok för en gångs skull men jag fick Vargbröder av Artur i julklapp (tack artur) och läste den. Oj, gud vad jag babblar i onödan nu ska skriva lite läxa.

Boken är skriven av Michelle Paver som är en engelsk författare. Hon har arbetat som advokat innan hon blev författare på heltig. Hon är född 1960 i Malawi.

Måste dra nu. :)

//lina

RÖTTER

hejsan!
jag har valt en bok som heter rötter, den är rätt så tjock och väldigt liten text så jag har inte riktigt bestämt mig ännu om jag ska bärja läsa den men det får bli den boken så länge. hört att den ska vara jätte bra!
iaf författaren heter Alex Haley.
om boken: detta är berättelsen om en färgad amerikansk släkt från 1700-talets Afrika till 1900-talets Amerik. det tog journalisten och författaren Alex Haley tolv års forskning att via tryckta och muntliga källor leta sig tillbaka till anfadern Kunta Kinti som föddes 1950 i juffure i Gambia.
150 000 svenskar har hitills läst denna spännade (dokumentärskildring??)
jag tror iaf att det här är en bra bok, hittade den hemma.
hejdå /steffi

onsdag 27 januari 2010

Dorian Greys porträtt av Oscar Wilde

Jag läser om Dorian Greys porträtt av Oscar Wilde. Oscar Wilde är en av Englands största författare genom tiderna. Dorian Greys porträtt skrevs i slutet av 1800-talet. Boken handlar om Dorian Grey som blir vän med en filosof (om det nu heter så :S) som heter Basil Hallward och målaren Harry. Harry målar ett porträtt av Dorian. Dorian önskade att han kunde byta plats med Dorian i tavlan. För tavlan kunde inte åldras, inte få rynkor, inte bli stel i lederna och inte dö. Det e ganska komplicerat men asså, man kan säga att det här aä historien om pojken som bytte ut sin själ mot evig ungdom. Tycker den e bra, ganska svår, det där med 1800-tals filosofi är ganska svårt, men om man förstår den blir det skitkul.

Skulle du byta din själ mot evig ungdom?

Hedi, EVA&ADAM JUL JUL PINSAM JUL:)


Boken jag har valt heter "EVA&ADAM JUL JUL PINSAM JUL" och författaren heter Måns Gahrton. Boken har 138 sidor alltså betyder det att jag måste läsa ungefär 6 sidor varge dag. Jag tror att den kommer vara rolig o läsa.Måns Gahrton, född 1961 i Lund i Sverige, svensk författare. Han är son till Gösta Gahrton, professor i medicin vid Karolinska Institutet. Han skrev sin första bok när han var sex år.

HA DET GOTT IGELKOTT//HEDI!!!!!!!!!

Arvids inlägg

Min bok heter Silmarillion. Författaren är J.R.R TOLKIEN. Jag valde boken för jag har tyckt om alla Tolkien böcker jag läst. Den här boken handlar lite om skapelsen av Midgård. Det här är den första boken Tolkien skrev men den publicerades efter hans död, av hans son som heter Christopher Tolkien. Tolkien föddes i Sydafrika men han bodde inte länge där,hans familj flyttade till England där han växte upp.


Boken har 366 sid det betyder att jag måste läsa 13 eller 14 sid per dag

jag hoppas och tror att den här boken är väldigt bra....

dylans läxa

Hej jag har valt att läsa "Eldens hemlighet" för att vi läser den i skolan och den verkar vara bra tycker jag. Och författaren hetter Henning Mankell vi har ju kommit en lång bit i boken så jag tror att jag kan läsa 10 sidor per dag eftersom boken har 162 sidor. Henning Mankell skriver för barn och ungdomar och hans berättelser som talar lika mycket till barn som till vuxna. Henning Mankell är född 3/feb. 1948 i Stockholm. Han har skrivit 31 böcker.Hans första bok heter Bergsprängaren. Hans böcker har sålt över 30 miljoner exemplar. Jag hittade den här faktan på google om non undrar.

Utvandrarna :)

Jag ska läsa Utvandrarna av Vilhelm Moberg.
Boken är 430 sidor och det betyder att jag måste läsa ca. 14 sidor varje dag.
Jag "valde" inte direkt bok utan jag fick välja av 2 stycken böcker. Den ena hette Hemsöborna av August Strinberg. Den var urusel så det fick bli den här.
Pappa har sagt att boken är både spännande, rolig och sorglig. Så jag chansar att den är det också. Men eftersom jag tycker om äventyrs böcker så hoppas jag att den är lite spännande i alla fall. Bara den inte är tråkig för då blir det inte kul att läsa.

Fakta om Vilhelm Moberg

Vilhelm Moberg föddes 20 augusti 1898 i ett soldattorp i Moshultamåla i Småland. Han dog 8 augusti 1973.
Han har skrivit många böcker t.ex Mans kvinna, Din stund på jorden och Sömnlös.
Den mest kända boken är Utvandrarna (som jag ska läsa) som skrevs 1949.
Den första boken han skrev hette Raskens och handlar om en dräng på 1800-talet som heter Gustav och kallas för Raskens.
Vilhelm Moberg är en av de mest kända författarna i Europa.
Han hade 6 syskon. Han har skrivit 18 böcker.

// Johanna

NO SAFE HARBOUR

Boken jag har valt heter "No safe harbour" och handlar om en 12 årig tjej som heter Charlotte Blackburn. No safe harbour är en av böckerna i en serie som heter "Dear Canada".
Jag hoppas att boken är bra, spännande, sorglig och lite rolig. Jag valde boken för att den lät väldigt spännande och handlingen verkade väldigt bra. Boken är skriven som en dagbok som Charlotte har skrivit. Jag hoppas att boken är bra!

Författaren som har skrivit boken heter Julie Lawson. Hennes första bok hette "The sand sifter"och hon har skrivit tio böcker. Hon föddes år 1947 och är nu 63 år. Författaren är ganska känd i Kanada men inte i Sverige.
Jag har valt boken "Habibi meningen med livet" författaren är Douglas Foley. Jag måste läsa 7,3 sidor varje dag om jag ska hinna till 25/2. Jag hoppas den blir bra rolig och spännande. Douglas var född 1949 i Cardiff, Wales är halv britt och halv svensk han jobbade som biblotikarie i Albyskolan i botkyrkan. //Nemanja

HABIB Änglar här och där.

Shullelu alla bloggläsare!!
Här kommer min läxa;D

Jag har valt boken HABIB, Änglar här och där.
Författaren heter Douglas Foley,
han är född 1949 i Cardiff. Han har tidigare arbetat som skolbiblotikarie på Albyskolan i Botkyrka.
Han har skrivit massa andra böcker som t.ex. Shoo bre och Shoo len.
Han debuterade med boken "Ingen återvändo" år 2001. Det stog inget om det var hans första bok, men jag tror det ,efter som det inte stog något. Jag har sökt och tittat runt i google jätte mycket men jag hittar inte hur många böcker han har skrivit, han har skrivit många i allafall, jag har också sökt på hur känd han är, men jag hittar inte något men jag tror han är känd, för det finns massa hemsidor om honnom.


Jag måste läsa 65 sidor varje dag om jag ska hinna klart och läsa ut, för jag lånade boken i dag och hade inte gjort det innan för att jag glömmde låna, men jag dividerade 263 delat på 4 och det blev 65 för det är bara fyra veckor kvar tills läxan ska vara klar. I allafall, nu ska jag inte snacka matte, det är ju en svenskläxa!!:p

Jag vill att den här boken ska vara bra, rolig, lite galen och spännand.(såklart!!)
Om den inte är bra då är det inte någon mening att läsa boken och om det inte finns något roligt i boken då har man inget att skratta åt, galen, det är lite för att det ska bli roligt att läsa och det blir också roligt att läsa om det är spännande för då vill man inte sluta läsa.

Det där var min läxa det, nu ska jag strax börja läsa;)
Byebye bloggläsare!!
<33
/Meriem

Läxa 10 - Flykten till järnets land

Boken jag har valt heter Flykten till järnets land av Maj Bylock. Jag måste läsa ca 7 sidor per dag för att hinna läsa ut boken tills 25/2. Jag förväntar mig att den är spännande, för att jag har läst andra böcker skrivna av Maj Bylock och de var väldigt spännande. Jag vill att boken ska vara spännande för jag gillar spännande böcker.

Om Maj Bylock:
Maj Bylock föddes 21 mars år 1931 i Visby på Gotland, men när hon var tolv år flyttade hon till Värmland, och där stannade hon. Där utbildade hon sig till folkskollärare. De första böckerna hon skrev var läroböcker i historia och religion. Maj Bylock har skrivit ca 64 böcker. Maj Bylock är känd för hon har skrivit väldigt många böcker. Man kan söka på wikipedia om man vill hitta information om vissa personer.

/Alva ^_^

måndag 25 januari 2010

R0B!N.:D 25/1-10

Hej!

Jag har valt en bok som heter"ELDENS HEMLIGHET ". Författaren heter Henning Mankell. Vi läser ju den här boken i skolan så ni vet. Det finns 12 kapitel i den här boken ungefär 160 sidor. Så jag ska läsa ungefär 10-20 sidor om dagen. Det kommer gå fort för vi läser den ju i skolan som jag redan har sagt. Jag vet att den här boken är bra för alla säger det som har läst den. Här är lite fakta om Henning Mankells böcker. Hans mor begick självmord när Mankell var i tjugoårsåldern.
Henning Mankell är född i Stockholm 1948 men växte upp i Sveg och Borås.
Henning Mankell bor tillsammans med sin fru i Moçambique.
Han h ar gjort 31 böcker och hans första bok heter Bergsprängaren.
Han är känd för sina böcker och filmer.

Hej!.....då

Simon Edbom, Presentation 28/1-10

TAMS SVÅRA PROV: Jag har valt boken Tams svåra prov, författaren heter Jo Salmson. Boken har 107 sidor så jag måste läsa 4 sidor om dagen minus Söndagar. Jag valde boken för att det är en fortsättning på den förra boken jag läste det var Tam tiggarpojken. Jag hoppas boken är bra. Författren heter egentligen någonting annat än Jo Salmson men det namnet vill hon inte tala om. Hon bor i Stockholm, men är född i Södertälje. Den försvunna staden är hennes första bok. Åsa Ekström har ritat bilderna i boken. =)

insändare av marko 25-1-10

Jag har valt en bok som heter "Hotade till livet"Av Lena Lilleste. Boken handlar om om två killar som heter Tommy och Flisen. De får hotbrev för de hittade ett lik, sen ringde de polisen fast när polisen kom var liket borta och Tommy och Flisen börjar få hotbrev. Jag tror boken är bra. Boken har 172 sidor så jag måste läsa max vet inte hur länge vi ska läsa fast ska läsa 15 sidor varje dag. Jag valde boken för det är en deckare och de är spännande.

Bakgrund
Lena Lilleste är född år 1967 den 21 november . Hennes mellan namn är Birgitta. Född i Sverige. Känd för sina böcker om Tommy och flisen

insändare av marko 25-1-10

jag har valt habib jag jag tog den för att de ät blatte språk och jag gilla de boken handla om att habib bli kär i en tjej som heter paris jag hoppas att den bli bra och rolig att läsa

söndag 24 januari 2010

Jonathan DJUPARE

Jag ska läsa Djupare som är forsättningen på min förra bok Tunnlar. Författarna är Roderick Gordon och Brain Williams. Djupare har 700 sidor så jag måste läsa 21 sidor varje dag. Jag har redan läst ganska många sidor av boken och jag tycker den är väldigt bra och spännande och jag valde den för första boken var väldigt bra. jag hittade aldrig när författarna födes men de födes i london där Roderick och Brain var bästa vänner. Deras första bok som det gjorde var tunnlar och jag tror det finns två böcker till. En till bok finns det åtminstone och det är djupare!!!