Tjenare Kerstin!
Den här veckan vill jag att du letar upp en liknelse i din bok. Skriv den som ett citat, tala som vanligt om vilken sida den står på. Vad är då en liknelse? Jo, en liknelse är ungefär såhär:
"Jens flög som en vante när Abbe klippte till honom".
Det här betyder inte att Jens helt plötsligt blir gjord av ulltyg. Vantar flyger inte heller... Nej, istället är det ett sätt att beskriva att Jens får en rejäl smäll av Abbe, som antagligen är mycket större.
Vi tar en till:
"Solen släpade sig upp över horrisonten och lös in genom gallerfönstret".
Solen är extremt tung och väldigt svår att släpa nånstans alls. Nej, istället har det mer att göra med att det kändes som om det gick långsamt när solen gick upp för den stackaren som sitter bakom galler.
En till:
"Hanne blev vit i ansiktet och hennes blod frös till is."
Hanne kanske var lite frusen, men inte blev hennes blod till is. Då hade hon dött. Istället betyder det att hon blev så rädd att det kände som allt i kroppen stannade, t.ex. blodet.
En liknelse är alltså när man beskriver något genom att likna det vid något annat. Det gör författaren för att skapa stämning och för att läsaren ska känna igen sig eller ha lättare att tänka sig in i texten.
Skriv ut din liknelse och berätta sedan vad du tror att den betyder samt om du tycker att det är en bra liknelse. Tycker du att den är snygg, ful, rolig, cool, konstig eller något annat?
Förstår du inte?Fråga i skolan eller kom på läxhjälpen mån kl.15:00.
Lycka till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"Tjena Martin" hälsar mamma :)
SvaraRadera(mamma heter Kerstin)