lördag 5 december 2009

Regnskogsinsändare av Ludde

Jag tycker att det är fel att hugga ner regnskogen för att få t.ex.
palmolje odlingar. Det verkar som att de som hugger ner regnskogen inte riktigt fattar att regnskogen är som jordens lungor, och att om de "dödar" regnskogen dödar de sig själva. I försig så finns det inget annat sätt för dem att överleva, men då borde typ staten eller något göra så att de finns odlingar på andra ställen. Det görs flera andra saker t.ex. cigaretter och snus av regnskog. På ett år tas lika mycket regnskog bort som hela Polens yta, vilket är väldigt stort. En sak man kan göra för att stoppa det här är att köpa regnskog via olika hemsidor. Det är väldigt billigt och enkelt. En annan sak man kan göra är att titta på olika mat förpackningar om det finns palmolja i maten.

Hedi, Insändare Mer musik och radio!:)

HALLÅ!

WOW! Vad musik är skönt asså skönt att lyssna på för t.x. slappna av, dansa, somna eller varför inte bara lyssna på. Jag skulle kunna ligga i sängen hela dan och lyssna på radio det är så kul att lyssna påtips: The voice/105,9 eller Energi/105,1 det är roligt att lyssna på diskusioner. Man lär sig väldikt mycket + att man får musik.Det är bättre än CD tycker jag för på CD lyssnar man på samma låtar hela tiden men på radio så kommer det olika låtar. Man kanske tycker det låter tråkigt från början men när man väl har kommit in i det så finns det bara ett ord WOW!

HA DET GOTT IGELKOTT//HEDI!!!!!!!!

Hedi, Insändare Är kändisar mer värda eller?:)

HALLÅ!

Det värkar som kändisar är mer värda, för att lixom om det händer något med en kändis så kommer det med överallt och så har de extra mycket beskyd, asså jag menar att man kan tro att de värda men NEJdet är faktiskt inte så, men en kändis kanske har en extra fin röst eller är snyggast i världen men gud ser oss likamycket värda och då borde det vara så.

HA DET GOTT IGELKOTT//HEDI!!!!!!!!

fredag 4 december 2009

tyras insändare.

Varför är vissa otrevliga ?
Det är något som jag undrar över. Om alla var trevliga och brydde sig om varandra skulle världen bli bättre. det kanske är så att någon har det jobbigt så tar den ut det på andra, men vad hjälper det?
jag tycker att man borde vara snäll mot andra istället.
Jag skriver inte det här för att folk är otrevliga mot mig, eller vissa är ju det i bland och vissa gånger kanske jag inte är så snäll men ändå.
Jag skriver inte det här för att sätta åt någon.
Jag vill bara uppmuntra alla att vara snälla och bry sig om varandra.
Här är några saker du kan göra:

Ge possitva komentarer från hjärtat, så att du menar vad du säger för falska ord gör ingen glad.

kom i håg när folk är snälla mot dig bevara det i ditt minne och var snäll och omtänksam tillbaka.

Var hjälpsam och fin, då blir folk glada och då blir de snälla.

Var med i kampen för en finare värld! ( Hippehippe hippe)=)=)=)=)=)=)

Hur jag läser....

Jag vet inte varför man skulle skriva hur man läser men a ja :
Jag läser ganska fort i allafall när det är bra böcker. Det är kul att läsa fast den senaste boken var inte så bra. Jag brukar oftas läsa innan jag sommnar i sängen på kvällarna. jag tycker om böcker som det händer mycket i och gillar bäst rätt så lättlästa även om jag läser bra.
Jag brukar inte läsa och äta samtigt men skulle jag göra det skulle det nog bli godis/popcorn och en läsk som man dricker direkt ur flaskan....

SV läxa robin.d

Trafik



Jag tycker att vi inte ska köra så mycket bil för det kommer ut massa dåliga ämnen för ozonlagret .Alla borde åka buss och tåg för att då kan man åka många fler en i en bil då kan man bara åka 1-5 personer. Man kan åka bil 50% mindre en va man gjorde förut skulle det gå mycket bättre med miljön. Andra borde tänka på det här men det gör dom inte. På en buss kan det få plats 10-30 personer och i en tågvagn får det plats 30 personer men det brukar oftast var 3 vagnar så 30x3=90 personer. Mycket bättre för miljön!. På vinter om man har bil/buss måste man ta fram vinter däck till dom och det är inte häller bra för miljön. Om man köper dom. Tågen behöver inte byta däck kanske bara rälsen nån gång om åren. Vi människor vi måste äta för att få energi. Så är det för alla fordon också. Dom behöver bensin eller diesel och det är inte häller bra för miljön fast det luktar gott. Som flygplan dom måste ha massor av bensin när dom ska flyga till ett annat land. Man kan se vad flygplanen släpper ut om man står under dom när dom flyger.

Hej då!

torsdag 3 december 2009

dylans läxa

Bättre mat i skolan. Jag tycker att alla barn ska äta mat som dom gillar och inte det som dom inte gillar. Dom borde få gå hem och äta. Eller få skriva en lista på maträtter som dom gillar. Eller så borde dom som jobbar i mat salen, fråga alla barn vad dom gillar för maträtter.

en argumenterande text

hej!
på vissa skolor får man inte klä sig som man vill det tycker jag är dåligt, alla borde få klä sig som man vill om man stör sig på den personens klädstil så tycker jag att man inte behöver kolla på den personen. speciellt lärarna ska ABSOLUT inte få bestämma vad barnen ska få ha på sig.
själv vill jag inte ha skoliniform men jag är både för och emot det, dom som typ inte har pengar och köpa fina kläder är det ju bra med skoluniform, men det är otroligt fult och jag gillar inte det över huvudtaget.
P.S inte för att årstaskolan bestämmer vad barnen ska ha på sig.

sen så tycker jag att man alltid ska ha framme sweetchili i matsalen det är gott och det passar till nästan allting. om det är dyrt så kan vi sluta byta ut bänkar på skolgården, vi har ju redan massa bänkar.
hejdå :)

Barnarbete


Jag tycker det är jätte fel att låta barn arbeta i vissa länder. Jag såg i ett pogram att barn får bära grenar, m.m av sin dubbla vikt (eller mer!) upp och ner för kullar flera mil varje dag! Varför? varför kan inte dem vuxna som är starkare göra det? (jag menar inte att vuxna ska göra allt jobb här i världen, men barn ska ändå inte slita ut sig så dem svimmar). Och i vissa familjer hela världen över slår man sitt barn! varför, varför, varför vill man slå sitt egna barn! varför? jag fattar det inte!? Och i vissa fattiga länder skickar dem iväg sina barn långt hemifrån för att arbeta ihop pengar till familjen! Hallå? knack knack? åk dit själva föräldrar! låt inte dina stackars barn göra allt jobb! förläldrarna kanske menar väl, att dem ska få det bättre någon annanstans och att dem får det bättre när barnet kommer hem med pengar, men ändå. Och dem kanske blir behandlade jätte illa på det där arbetet! ingen mat, värme, vatten, m.m. Därför tycker jag att alla familjer som har råd ska ha ett fadderbarn. Jag och min familj hade ett fadderbarn i ca 3 år (nu har vi ett nytt). Sen fick vi ett brev hem att allt hade gått så bra, med pengar, kläder, m.m så han fick flytta hem till sin mamma som inte hade råd att ha honom förut! Bra va? så om alla familjer som har råd lägger 200: - varje månad på något viktigt istället för att köpa en ny tröja, godis, chips, ciggaretter, m.m, så kommer många fler barn att må mycket bättre!


250 miljoner barn arbetar.

Två läxor att ta igen...

Hej hej nu är jag tillbaka, men det har ni förstors redam märkt, men ändå! Jag har missat 2 läxor jag tänkte skriva nu, Recentionen (eller hur det stavas :S) och läxan man ska skriva om sina lästips. Jag börjar med recentionen och sedan... blabla ni fattar:

Vargbröder del 2
I denna bok förs vi 6000 år tillbaka i tiden, till jägarens tid, till vilddjurens tid, till Toraks tid. Till ett äventyr. Storskogen har drabbats av en mystisk sjukdom som slutar i galenskap. Torak ger sig ut för att hitta ett botemedel, aldeles ensam. Det är en bok som handlar om svek, vänner och att med livet som insats rädda Storskogen. Det här var nog den bästa Vargbröder-bok jag läst hitils, men på något sätt så käns alla vargbröder-böcker samma. Jag vet inte, det kanske är författarens sätt att skriva, och jag gillar hans sätt att skriva, men det blir så enformigt på nogot sätt. Ändå recomenderar jag boken, den är grymt bra. Den känns också lite viktig för den visar att man behöver sina vänner för att klara något, det går inte själv. Jag är inte riktigt säker på vilket betyg boken ska få. Något mellan 4/5 och 5/5.
Har du försökt göra denna recention bättre änn den förra?
Klart jag har! Jag försöker skriva bättre och bättre, men det är lite svårt när det gäller boken jag läser. För, som jag skrev, är böckerna på något sätt lika så det känns som att skriva om samma bok fast att försöka komma på ett nytt sätt att skriva på. Jag hoppas att jag gör det bra och det är upp till er att bestämma om jag lyckats.
Läxa 2
Jag läser inte så mycket böcker (om man räknar bort fakta bocker ;) ) men när jag väl läser en bok, då läser jag! Så fort jag har det minsta tråkigt så tar jag fram boken och LÄSER. Jag läser när jag borstar tänderna, äter kväls fika mm=ganska mycket. Jag läser också på många olika ställen som i min säng/soffa, mamma och pappas säng, soffan eller på en stol. någonstans där det är skönt att läsa helt enkelt, men mitt favorit ställe är nog vår båt för där har man tig att ta det lungt och det luktar så gott. Detta betyder att jag blir färdig väldigt snabbt med boken och jag har aldrig haft problem med att hinna, men det betyder också att när jag skriver inlägg får jag gå på minne eftersomm jag redan läst ut boken för länge senn. :)
//Lina Flina

Bok recention av boken Bilbo

Bilbo är min favorit bok även fast jag har läst den så kan jag inte sluta läsa den. Den är inte så lång det är bara 332 sidor och liten text. Men den går väldigt fort att läsa ut. Ja det känns som det iallafall,jag kan läsa 40 sidor enkelt i Bilbo. Jag rekomenderar den här boken till alla som gillar spänning och äventyr. Jag ger den här boken 20 av 5 stjärnor.

arvid läxa

Jag läser när jag går och lägger mig det är skönast att läsa då. Någon gång ibland läser jag på dagen men det är inte lika skönt tycker jag. jag blir alltid klar innan man ska vara klar för jag läser mer än jag ska.Det är väldigt kul att läsa det är lungnade. Det är skönast att läsa när det är tyst och lungt. Det tycker nog alla eller

jonathan läxa 10

Jag brukar oftas läsa i sängen när jag ska sova. På dagarna läser jag bara om jag har lust. Jag brukar alltid försöka läsa mer än vad jag måste göra per dag. Jag läser ungefär 30-20 sidor när jag läser och ibland läser jag inte på några dagar. Jag brukar läsa i ungefär 20-40 minuter och Jag hinner alltid läsa ut min bok.

Läxa 11 till 10/12-'09

Tjallabajs! Vahetterehureläget?

Nu har vi ingen bok att skriva om? Läxfritt? Sällan pinkar en död man konjak, mina vänner.

Ni ska skriva era insändare här och sedan kommentera dem. Läxan är alltså:
- Insändaren: Skriv ned en insändare du gjort på lektinen eller skriv en ny. Rätta stavning och tänk på stor bokstav och punkt.
- Kommentarer och diskussion: Nu börjar det roliga! Kommentera minst fem andras insändare. Skriv om du håller med eller inte och varför. För eller emot? Låt argumentationen börja. Man måste svara på alla kommentarer man får på sin insändare.

Det här kommer att bli hur grymt som helst.

Lycka till!

onsdag 2 december 2009

Hedi, Läsnings tips Indigos stjärna:)

HALLÅ!

Jag brukar läsa när jag har lust. Men annars tycker jag det är mysikt att läsa presis när man ligger i sängen så att man blir trött när man ska sova litet det äa ett litet tips:)jag tycker inte om att hälst titta på TV och lata men man måste lösa ändå för det är så man förbätrar sig i läsning;) Det är kul att läsa när man kommit in boken för då känns det som man e huvudrollen för man ser lixom själva bilden framför sig.

HA DET GOTT IGELKOTT//HEDI!!!!!!!!!!

simon edbom Läxa 10 till 3/12-09


Jag brukar läsa när jag går och lägger mig då läser jag ungefär 15-20 min. Jag väljer gärna en bok med lite text och mycket bilder. Jag ligger gärna i sängen och läser (OM JAG MÅSTE LÄSA!). Jag hinner alltid läsa ut min bok i tid. Jag läser inte varje dag ibland läser jag lite mer ibland lite mindre. Det går bäst att läsa när det är lungt runt omkring. Läs som du........du vill.
simon edbom:D

Läxa till 3/12

Hejsan alla filifjonkar!
Jag läser mest på mårnar och kvällar. Jag brukar sitta i soffan när jag läser och lyssnar för det mesta på musik medans. Jag hinner alltid läsa ut boken i tid fär jag brukar läsa ganska snabbt, det tar ca: 1-2 veckor. Men ibland läser jag inte på flera dagar. Otast sitter jag och sträckläser i timmar (känns det som i allafall) om boken är bra och jag ligger lite efter. Jag läser mest skönlitterära böcker.

simon edbom läxa 9 bokrecention tam tiggarpojken

Den här boken kändes inte så viktig för mig, för den utspelar sig för så länge sedan. I den här boken lär man sig att man inte ska stjäla för då kan man råka illa ut. Boken handlar om en föräldrarlös pojke som bor själv i en liten koja bland tjänstefolk, tjuvar, fattiga och tiggare. Han har en vän, Indre som ibland ger honom mat. Tam vill bli drakriddare men då måste man vara ett rikemansbarn. Saker gör att Tam blir tvungen att stjäla. Jag känner inte igen mig i boken för att han lever i en annan tid. Jag rekomenderar den här boken till mäniskor som gillar fantasy. Jag ger boken betyg **** av 5. Det finns fler delar av boken.

simon edbom >)

R0B!N.D läxa 10 2/12-09

HEJ!


Jag brukar läsa när jag har inte något att göra eller om jag har det som läxa. Jag brukar inte läsa så ofta men när jag läser brukar jag läsa i 20-40 minuter . Jag brukar sitta i soffan och läsa och ha musik på tv. Jag brukar läsa vid 19:00 tiden för då kommer det inget på tv. När det är som mysigast att läsa är det om det är tyst eller till jazz musik. Det tycker jag är mysigt. Om jag håller på att bli försenad i min bok så läser jag i en timme eller i skolan på SV lektionerna . Mitt favorit ställe att läsa på är i vardagsrummet. Bara för musikens skull.


HEJ DÅ..

Läxa 10 av Johanna

Jag läser oftast på helgerna, men även en stund på kvällarna. När jag läser min bok brukar jag oftast ligga i min säng och läsa.
Jag brukar nästan alltid hinna läsa ut boken några dagar innan den ska vara utläst.
Det beror oftast på att jag läser minst 30 minuter varje dag, förutom på tisdagar då jag har scouter.
Det går som lättast för mig att läsa på helgerna, för då har man(oftast) mycket tid på sig. Men det är också lätt att läsa när det är spännande för då vill man bara läsa mer och mer för att få veta vad söm kommer att hända.
Mitt bästa läs-ställe är i min säng med massor av kuddar och gosedjur.
För det mesta låg jag och läste i min säng men jag låg också i soffan i vardagsrummet och läste.

För att det ska gå bra för er att hinna läsa ut era böcker har jag några tips på hur: Läs på kvällarna efter ni har varit på träning eller liknande(då kan det vara skönt att koppla av lite). Ni kan också läsa precis som jag på helgerna. Mitt sista tips är att när ni inte har något att göra så läs lite istället för att sätta på datorn.

Läxa till 3/12

Hej! här kommer min läxa!!

När jag läser ska det vara tyst runt omkring mig för annars kan jag inte konsentrera mig. När jag inte har något att göra och är utråkad så läser jag och i bland när jag behöver slappna av så läser jag också. När jag läser så vill jag ha det skönt på det stället jag läser på och det är oftast på soffan eller i min säng( eller några andra sängar som finn här hemma.) Jag brukar ha 3 kuddar och täcke över mig.(Ifall boken är tråkig och jag håller på att somna:P) För att jag ska hinna i tid med lästiden så gör jag t.e.x. så här: om jag har en läxa som ska vara klar inom 4 dagar och lästiden är slut om 2 dagar då läser jag först så att jag blir klar med boken och sen gör jag den andra läxan. Om läxan håller på att bli försenad så säger jag till Martin och förklarar varför den håller på att bli försenad, kanske för att man har haft ont i huvudet och inte kunnat läsa.
Det bästa tillfället att läsa är när ingen annan är hemma. Bara en själv. Om en annan familjemedlem är hemma så kanske familjemedlemen gör massa ljud och då kan man bli störd och inte kunna konsentrera sig bra, t.e.x. om någon lagar mat och det hörs mycket, eller om någon damsugar eller lyssnar på musik(som min bror gör varje dag), därför är det bra att läsa när ingen är hemma.

Mitt bästa läsställe är i sängen, för det finns mycket utrymme för dig själv och det är skönt.
Jag tycker det är mysigt att läsa när alla lampor är släckta förutom en liten säng lämpa.(eller vad det heter)Det här är inte det bästa lästipset men boken är bra: Habib, Meningen med livet.
Tror inte att jag har ett läsmellanmål.
Jag läste min bok i sängen med 3 kuddar.(en mini kudde) Ibland läste jag på soffan, jag läste oftast när jag var hemma själv och i bland innan jag skulle lägga mig.
Det där var min läxa. Hejdå!!!
/Meriem

tisdag 1 december 2009

hej
Jag läste i min säng innan jag lägger mig. jag börja läsa 9 sid om dan men sen sluta jag läsa ett tag, för att jag skulle hinna läsa ut boken måste jag läsa 20 sid om dagen och jag han precis i tid jag läste 20 sid på ungefär 30 min. Mitt bästa läsställe är sängen för den är skön. Det är skönast att läsa i fred. Mitt lästips är i sängen. Jag har inget läsmellanmål. Boken är bra den får en 4 av 5 den är spännande och bra fast man fattar inget i mitten men den är bra andå // Nemanja.

läxa 10 AV marko 1/12-09

Jag läser en bok för mig själv. jag läser när jag behöver det för det är ingen hobby för mig. Jag läser hemma i mitt rum. Jag hinner läsa ut en bok i tid för jag läser så många sidor som jag behöver för att hinna. jag har aldrig blivit sen med en bok när du Martin ger oss en tid när vi ska va färdiga. Mitt bästa läsställe är i en säng. Jag tycker inte att det är mysigt att läsa. Man borde försöka läsa när man har tråkigt då blir det kanske roligt. Jag läste den här boken ibland efter skolan och ibland på kvällen. Jag hoppade över ibland fast då läste jag mer nästa dag. Det är roligt att läsa ibland tycker jag om det är en bra bok. Den boken jag läste var bra tycker jag.








Läxa 10 - Alva

Jag brukar läsa snabbt och rätt så långa stunder, fast det är bara när boken är bra. Jag brukar mest läsa hemma, men ibland så läser jag i skolan eller någon annan stans. Jag brukar läsa när jag har lust till det, men i skolan måste man läsa på en viss lektion, så där kan jag inte bestämma själv. Jag brukar hinna läsa ut min bok på den tiden vi har på oss för att jag läser rätt snabbt. Om jag blir sen någon gång så kommer jag nog läsa jättemycket hemma. Jag tycker att det går bäst att läsa på tysta platser för då tänker man inte på saker runt om kring utan bara på boken. Mitt bästa läsställe är nog i min soffa hemma, för där är det ingen som stör mig. Jag läste den här boken väldigt snabbt så jag blev klar väldigt tidigt.


//Alva

söndag 29 november 2009

Recension - Dårarnas ö

Den här boken handlar om David och Larissa som ska lösa olika övernaturliga fall. Boken känns lite viktig för Larissa brukar prata om tiden och i den här boken är det en tant som återupplivar sin pappa, så den är lite intressant ibland men den är mest spännande. Jag känner inte igen mig i boken för jag brukar inte tänka på sådana saker som de tänker på och så. Jag blir inte på något särskilt humör när jag läser den här boken. Den här bokens teman är kärlek och mysterier. Om man tycker om deckare så kan jag rekommendera den här boken.

Dårarnas ö får 5 av 5 i betyg av mig.

//Alva